top of page

הדרכת הורים

הדרכת הורים | רוית ליטמן פנחס | פסיכולוגית קלינית

יש לי חווויה חזקה ועוצמתית מלידת בתי הבכורה.

מיד לאחר לידתה הונחה לצדי בחדר הלידה, היא הסבה את ראשה הזעיר אלי ונגעה בשפתייה הקטנות בלחיי. באותו רגע הרגשתי כי נכרתה ביננו ברית דמים וכי אני מחויבת לנצח נצחים לשמור ולהגן עליה ולדאוג לאושרה. איך אני אעשה זאת וכמה כבדה המשימה, לא היה לי אז שמץ של מושג.

 

ממחקרים ארוכי טווח שנעשו ידוע כי לעיתים קרובות אנשים מצפים מעצמם להיות בעלי ידע טבעי בהורות, שנולד ביחד עם התינוק. לא תמיד הדבר נכון. פעמים רבות הורים זקוקים לעזרה ליווי ותמיכה בדרכם עם ילדיהם. כל גיל מציב אתגרים שונים. הדרכת ההורים, באה למלא צורך זה וללכת יד ביד עם ההורה דרך שלבי ההתפתחות של ילדו.

 

בגיל הרך - ליווי התפתחותי, אבני הדרך הראשוניות, הרגלי שינה, אכילה, גמילה ופרידה. בגיל זה לעיתים קרובות הדרכת ההורים הינה הכלי היעיל ביותר ובמידה והיא נעשית בצורה טובה ניתן בעזרתה למנוע רבות מהבעיות שעלולות להתפתח בעתיד.

 

בגילאי ביה"ס היסודי -  ההתמודדויות נעשות מסובכות יותר ונוגעות גם לחייו החברתיים של הילד והשתלבותו במסגרות חינוכיות. אני מאמינה כי הדרכת הורים הינה הכרחית כשילד נמצא בטיפול והיא אחד מהגורמים מרכזיים בהצלחת הטיפול.

 

בגיל ההתבגרות – בני הנוער זקוקים יותר למרחב הפרטי שלהם, סוגיית האמון בין המטפל למתבגר חשובה ביותר. אי לכך מקומם של ההורים בטיפול, הינו קטן יותר. עם זאת לעיתים קרובות הורים חשים את עצמם מבולבלים וחסרי אונים מול סערת גיל ההתבגרות, היכולת והצורך להציב גבולות מול הצורך להתייחס לילדם כאל בוגר לסמוך עליו ולבנות עמו יחסי אמון. במקרים אלו משמשת ההדרכת ככלי יעיל בהתמודדות ההורים ומספקת תמיכה יעוץ וליווי בתהליך.

 

"אמא, הו אמא, איך בדמי, בעמקי נשמתי, דעתך נחושה"

(אהוד מנור)

נדבך נוסף בהדרכת הורים הוא תמיכה ויעוץ להורים המתמודדים עם ילדים בעלי קשיים מובנים, כמו, ליקויים התפתחותיים, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות תקשורת, הפרעות חרדה ודכאון וכן עזרה ותמיכה במצבים של משברי חיים כמו פרידה ואבל ומצבים פוסט טראומטים.

bottom of page